Reseptinurkkaus

 

Haukipullat/ pihvit 4:lle:

Haukifilettä 800g ja osa ruodoista voi jäädä

Korppujauhoa hyppysellinen

tuoretta tilliä reilusti

2kpl keitettyä kananmunaa

sitruunan mehua maun mukaan

suolaa

valko- tai itse käytän mustapippuria

1dl kermaa sitä ehtaa…;)

 

Jauha hauki kahteen kertaan lihamyllyn läpi tai jos omistat blederin niin sillä sitten hakkelukseksi

lisää kananmuna hakattuna, lisää korppujauhoa, mausteet ja sitruuna, lopuksi tillihakkelus ja kerma.

Anna vetäytyä jääkaapissa.

Tee sopivan kokoisia pullia tai pihvejä

Paista pannulla väri pintaan OIKEELLA VOILLA!!

Laita uunin 200 astetta ja 10-15min.

Tarjoile pottumuusin tai koko perunan kanssa, salaattia tykö. extrana voi tehdä kermaviilista kylmää kastiketta lisäämällä siihen, sipuli ja suolakurkkua hakkeluksena, tuoretta tilliä, ripaus sitruunan mehua ja suola/pippuri.

 

Mikko Salonen

Noihin Mikon herkullisiin haukipihveihin tein lisukkeeksi

 

Parsakaaali-pottumuusi

 

– perunoita

– parsakaalia

– voita

– rasvaista maitoa

– suolaa

 

Keitä perunoita ja parsakaalia suurinpiirtein yhtä iso määrä. Tarve syöjien lukumäärän ja ahneuden mukaan.

Parsakaalit kypsyvät nopeammin eli keitä ne erikseen omassa kattilassaan noin viitisen minuuttia.

 

Sivalla parsakaalit paloiksi ja soseuta sauvasekoittimella. Voi myös hienontaa perunanuijalla, mutta sose antaa maukkaamman lopputuloksen.

 

Muhenna pehmeiksi keitetyt perunat perunanuijalla tai muulla survimella. Kaada parsasose perunamuusin joukkoon ja lisää voita ja punaista maitoa ja sekoita, että syntyy syömiskelpoinen sose. Mausta suolalla. Mikäli et tee haukipihvien kanssa kastiketta, niin voit tehdä parsakaali-perunasoseen hieman vetelämmäksi.


 

Ja haukiohje, joka soveltuu ehkäpä parhaiten kalastuspäivän iltaan, koska moni nauttii sen kanssa useammankin oluen.

C&R Haukisipsit

 

– Noin neljäsataa grammaa ruodotonta haukea / ruokailija.

– rutkasti voita paistamiseen, yksi paketti yleensä piisaa

– Santa Maria original Taco-maustetta puolisen pussia ruokailijaa kohti (maun mukaan)

– (suolaa) Taco-mausteessakin on suolaa…

– kananmunia

– korppujauhoja

– ruisjauhoja

– ruokajuomaa

 

Viiltele hauesta ruodottomia, alle sentin paksuisia, isojen perunalastujen kokoisia siivuja. Helpoiten tämä onnistuu hauesta, jota ei ole vapautettu.

 

Vatkaa raaka, kuorittu kananmuna sekaisin syvälle lautaselle.

 

Tee toiselle syvälle lautaselle leiviteseos suhteella desilitra korppujauhoja, desilitra ruisjauhoja ja pussillinen taco-maustetta. (Kun olet paistanut koesipsin, voit lisätä makusi mukaan taco-maustetta tai suolaa.

 

Kasta haukilastut kananmunaan ja pyöräytä jauho-mausteseoksessa ja heitä kuumalle paistin- tai muurikkapannulle, jossa reilusti voita. Paista kohtuullisen kuumalla ja kääntele paloja pannulla. Tavoittele tulosta, jossa kalanpalat paistuvat aika tummiksi ja saavat hieman rapeutta pintaan.

(Varo polttamasta mustaksi.)

 

Pistele sipsit sellaisenaan heti lämpinä.

Yleensä tämä ruoka kelpaa kaikille iästä riippumatta. Paras tietämäni ohje, jolla pystyy syöttämään kakaroille kilokaupalla haukea. Ja juottamaan aikuisille kaljaa.

 

Päätän tämän täältä rannasta tähän.


 

Voissa paistettua haukea grillissä

 

Haukea fileenä, paloina, ruodottomana tai ruodoilla, mutta ilman nahkaa ja suomuja. Suolassa maun mukaan vähintään pari tuntia jääkaapissa, mutta mieluummin seuraavaan päivään. Yrttisuolaa voi myös käyttää tavallisen suolan LISÄKSI, ja sitä voi lisätä vielä ennen grillaustakin.

 

Suolatut palat laitetaan alumiini folioon, joka muotoillaan niin, että see jää auki, mutta sula voi pysyy sisällä grillaamisen aikana. Avoimesta foliosta on kypsyyskin helpompi todeta, eikä tehdä hauesta ylikypsää. Palojen alle ja päälle reilut voinokareet. Mausteeksi voi lisätä yrttisuolaa, tuoreita yrttejä tai esim. kevätsipulia.

 

Grillataan siis folio auki 15-25 min riippuen grillin tehosta ja halutusta kypsyysasteesta riippuen. Paras kypsyys olisi, kun kala ei ole täysin valkoinen, vaan hieman kuultavan oloinen. Tosin tällä tavalla voissa kypsyneenä ei kunnolla täysvalkoiseksi kypsennettykään ole ”pilalla”. Paistamisen aikana voi nostella palojen päälle voisulaa folion pohjalta, mutta varo rikkomasta foliota.

 

Anna kalan vetäytyä hieman ennen syömistä. Tarjoillaan vaikkapa uusien perunoiden kera, ja loput kalasta, mikäli jää, kylmänä leivän päällä reiluina paloina.


 

Graavihauki 

 

Minun perheessäni ja suvussani on ollut aina tapana laittaa haukea suolaan, graavikalaksi. Hyvä ja pitkään säilyvä vaihtoehto, jos ei ehdi jostain syystä ruoaksi otettua haukea valmistamaan. Suolakalaksi käy niin file kuin pelkästään suolistettukin hauki, joka voidaan ensin viipaloida ja sitten leikata/halkaista selkärangasta ruotoineen puolikkaiksi. Suomustus on makuasia, ei pakollinen sekään.

Itse olen yleensä tottunut ns. tönkkösuolattuun haukeen, jolloin palat laitetaan erittäin runsaaseen merisuolaan, siten että suolaa on joka puolella paloja todella paljon. Kun kaikki palat on laitettu päällekkäin, suolaa kaikissa väleissä, esim. muovirasiaan, niin sen jälkeen palojen päälle laitetaan sopivan kokoinen kansi, jonka päälle esim kivi painoksi. Paloja voidaan tarvittaessa käännellä suolauksen kuluessa, mutta käytännössä kala suolaantuu reilussa vuorokaudessa kääntelemättäkin, kuten taannoin testasin. Ennen syömistä/tarjoamista on syytä huuhdella irtosuolat pois.

Suositellaan myös, että suolakala olisi 20 asteen pakkasessa 24 tuntia ennen suolaamista, jotta mahdolliset loiset kuolisivat. Tönkkösuolauksen yhteydessä tällä ei liene niin suurta merkitystä, mutta saahan sen pakkaseenkin laittaa varmuuden vuoksi ennen suolausta.

Mikäli ei pidä tönkkösuolatusta, niin sitten vain vähemmän suolaa, ja testailee päivän välein tai eri suolamäärällä, mikä kullekin sopii. Suolauksen aikanakin säilytys jääkaapissa.

 

Suolahauki sopii mm. ruisleivän päälle, uusien perunoiden kera tai ihan sellaisenaan pikku paloina, vaikkapa mallasjuoman kera 🙂


 

Haukipihvit

 

Tää on pakko jakaa ku oli niin hyviä että mullekkin maistu.

 

500 grammaa jauhettua haukea

100 grammaa lohta (ei välttämätön)

2 kananmunaa

2-3 dl kuohukermaa

1 tl suolaa, valkopippuria, sitruunapippuria

puolikkaan limen mehu

1 rkl korppujauhoa

tilliä maun mukaan

 

Jauha kala, lisää joukkoon kananmunat yksitellen. Lisää kerma vatkaten. Lisää mausteet ja korppujauho. paista testipihvi pannulla ja lisää mausteita maun mukaan. Lapsille usein toimii paremmin jos sekaan laittaa vähän curryä. Tarjoillaan lämpimänä perunoitten kera.


 

Haukivartaat

Tätä kokeilin mökillä ja maistu kaikkein nirsoimmillekkin syöjille. Alkuperäsen idean bongasin foorumilta, mutta sitä en täällä nähnyt.

Noin kolmosen kala fileiksi. Poista ruodot ja nahka. Leikkaa kalasta poikittain noin 3cm leveitä palasia. Palat kulhoon ja marinaadi oman mielen mukaan. (Kirjottajan versio)

reilusti öljyä (ei voi olla liikaa)

Kalamaustetta fiilispohjalta

4 kpl valkosipulin kynsiä niin hienoksi hakkelukseksi kun saa. Sormenpäät eivät ole mauste!!!!!!

suolaa maun mukaan (muista kalamauste sisältää suolaa)

sitruunapippuria töräys kaveriksi

Sekoita huolellisesti marinaadi kaikkiin kalan paloihin ja anna marinoitua noin pari tuntia.

Tikut täyteen palasia, palat kannattaa taittaa keskeltä niin että tikku tulee läpi ala- ja yläosasta. Ja eikun grilliin. Ei kannata töhöttää sitä grilliä täysillä palaa kohtalisen helposti.


 

Kimmon haukipaistos

Tarvitaan:- 0,5 kg ruodotonta haukifilettä- 1 iso sipuli+ mausteet…Toiminta:Uuni päälle, 250 asteeseen.Pilkotaan haukifile 3 x 3 cm:n kokoisiksi paloiksi, sipuli pilkotaan 0,5 x 0,5 cm:n kokoisiksi paloiksi .Kala- ja sipulipalat keittolautaselle tai matalaan kulhoon. Päälle ripotellaan suolaa, kuivattua persiljaa ja jauhetaan reilusti mustaa pippuria myllystä. Päälle loraus rypsiöljyä ja sitten sekoitellaan käsin. Toistetaan edellinen vaihe, eli mausteita kehiin ja taas sekoitellaan.Valitaan sopivan kokoinen uunivuoka ja voidellaan se rypsiöljyllä. Kala – sipuliseos levitetään vuoan pohjalle. Vuoka on silloin sopivan kokoinen kalamäärään nähden, kun kalaa & sipulia tulee sen pohjalle vain yksi kerros ja määrä täyttää koko vuoan pohjan.

Kala – sipuliseoksen päälle ripotellaan kevyesti cyennepippuria ja lorautetaan vielä hieman rypsiöljyä.Vuoka uuniin, paistetaan 5 – 7 minuuttia.Tämän jälkeen vuoka hetkeksi pois uunista ja ripotellaan n. 1 cm:n paksuinen kerros juustoraastetta pintaan.Vuoka takaisin uuniin. Paistos on valmis, kun juusto on muuttunut kauniin ruskeaksi. Lisukkeeksi höyrytettyjä kasviksia, perunamuusia, keitettyä riisiä tai keitettyjä kokonaisia ohrasuurimoita sekä tietysti ruisleipää. Ruokajuoma oman maun, seuran ja vuorokaudenajan mukaan.Hauki on ihan oikeasti hyvä ruokakala!


 

Polpette di Baccalà eli rapeat kalapullat italialaisittain

 

Resepti bongattu tästä mainiosta blogista http://casarocchi.blogspot.fi/2013/03/polpette-di-baccala-eli-kalapullat.html kun mietin että miten valmistaisin viikonlopun ruokahauet. Tämä resepti toimii mielestäni erittäin hyvin hauella, koska noiden mausteiden ja yrttien jälkeen hauen ominaismaku tulee mukavasti esille. Näillä aineksilla kalapullat eivät ole lainkaan kumimaisia.

 

Suosittelen uppopaistamista. Huolellinen kuivaaminen tekee pinnasta rapean ja kypsennystapa on varsin sovelias juuri tällaiseen ruokaan.

  • n. 300 graamaa tarjolla olevaa valkoista kalaa (baccalà – turskaa / seitiä, Suomessa esim. siikaa tai ruokakalaksi sopivan kokoista haukea)
  • 1 kananmuna
  • 2 keitettyä perunaa
  • runsaasti tuoretta persiljaa
  • 1 (luomu) sitruuna – kuori
  • 1 valkosipulinkynsi
  • hieman peperoncino-chilirouhetta
  • n. 50 gr parmesaania
  • suolaa ja pippuria
  • (itsetehtyjä) korppujauhoja tai panko-jauhoja

Kuori perunat ja raasta ne kulhoon. Sekoita käsin tai sauvasekoittimella mukaan kala, raastettu sitruunan kuori (ei valkoista osaa), hienonnettu valkosipulinkynsi, raastettu parmesaani ja mausteet. Sekoita sitten joukkoon kananmuna ja lopuksi pilkottua lehtipersiljaa. Pyörittele haluamasi kokoisiksi palleroiksi ja käytä kevyesti korppujauhoissa (tai japanilaisissa panko-jauhoissa) Kalapullat voi joko (uppo)paistaa tai kypsentää uunissa pienen oliiviöljylirauksen kanssa (180-200 astetta, 20 min) jolloin pullat kannattaa kääntää kypsennyksen puolivälissä.Tarjoile mahdollisimman pian kylmän kuplivan (olut tai kuohari) kanssa joko alkupaloina tai esim. perunoiden kanssa pääruokana. Haukimurekepihvit. Helppo ja hyvä resepti.1kg haukea, 100g pekonia, sipulikeittopussi + kermaviiliä 200g, 1 muna, 1dl kermaa ja vähän ruisjauhoa. Hauki myllyn läpi tai tehosekoittimella massaksi. Ainekset sekaisin ja leivitys ruisjauhoilla tarpeen mukaan. Paisto pannulla, voissa. Tolla yksinkertaisella reseptillä saa todella hyvä haukimurekepihvejä.


 

Herkullinen haukicurry ja kookosriisi

 

Hauki on suhteellinen yleinen saalis kalavesiltä, mutta lautaselleni kyseinen vonkale päätyy harvakseltaan. En koe haukea samalla tavalla herkuttelukalana kuin vaikkapa kuhan tai ahvenen, jotka maistuvat ihan vaan fileenä pannulla paistettuna kera suolan ja pippurin.

Vaan nytpä löytyi niin supermaukas haukiresepti, että jopa tällainen kyynikkokin lisää hauen riemusta kiljuen ruokalistalleen. Innoittajana tälle reseptille toimi Gordon Ramsayn kalacurry.

 

500 g ruodotonta haukifilettä

3 cm  tuoretta inkivääriä

1 yksikyntinen valkosipuli

seesamöljyä

pähkinäöljyä

1- 2 rkl kalakastiketta

1/2 purkillista currytahnaa (punainen Santa Maria)

pussillinen Sugar snap peas -sokeriherneitä (pakastealtaasta)

400 g kookosmaitoa

400 g katkarapuja

puoli nippua kevätsipulia

pieni puska korianteria

lime

 

Jos mahdollista, suolaa hauki jo edellisenä päivänä ja anna levätä yön yli jääkaapissa. Hauki on yksi Suomen vähärasvaisimmista kaloista, joten se säilyy hyvänä pitkään.

Kuumenna seesam- ja pähkinäöljyseosta pannulla. Lisää joukkoon silputtu inkivääri, pilkottu valkosipuli ja currytahna. Kuumenna, kunnes tahna on kuumaa.

Lisää joukkoon hauenpalaset. Paistele, kunnes hauen pinta on kypsynyt. Ei ole ollenkaan huono, vaikka pinta saisi vähän väriäkin.

Sekoita joukkoon kookosmaito. Pienennä hellan lämpötilaa. Lisää joukkoon kalakastiketta. Laita ensin 1 rkl ja maista myöhemmässä vaiheessa ruuan suolaisuutta. Kastiketta voi lisätä joukkoon vielä myöhemminkin, joten sen kanssa ei pidä vetää tässä vaiheessa övereitä. Älä laita kantta päälle, vaan anna ruuan keittyä tovi kasaan.

Keitä jäisiä herneenpalkoja pari minuuttia. Valuta hyvin ja lisää kastikkeeseen. Sulata katkaravut esim. siivilässä valuttamalla päälle lämmintä vettä. Painele liika vesi pois sulaneista ravuista ja lisää kastikkeeseen. Sekoita ja anna hautua hetken.

Pilko kevätsipuli ja korianteri. Lisää ruuan päälle (ja osin sekaan) loppuvaiheessa.

Kun tarjoilet ruuan, voit vielä puristaa halutessasi päälle tipan limemehua.

 

Kookosriisi

300 g basmati- tai jasmiiniriisiä

200 g kookosmaitoa + 2 dl vettä

lime

merisuolaa

Huuhtele riisi. Laita kattilaan riisi, neste, lime ja suola. Anna kiehahtaa. Tämän jälkeen pienennä lämpöä ja laita kansi päälle. Anna kiehua n. 10 minuuttia.

Pistä lämpö pois päältä ja anna riisin hautua 10 – 15 minuuttia.