Spinneriaika käsillä.

Posted on Posted in Heittokalastus

Kesä lähenee uhkaavasti ja vedet alkavat lämmetä. Kutu on osassa paikoista jo mennyt ja joissakin se on päällänsä.
Maamme pohjoisosissa kutu vasta aluillaan.
Kudun jälkeen hauki alkaa keräillä itseään ja lopulta päätyy tankkausvaiheeseen. Tuohon saumaan toki gummit ja jerkit ovat omiaan, mutta myös suurta eloa/meteliä pitävät spinnerbaitit alkavat kelvata.
Spinnerbait kalastus on todella hauska kalastusmuoto mahtavine tärppeineen ja välillä tulee jopa tunne mihin se viehe hävisi.

Spinnerbait on vaaaaanha keksintö joka alunperin käsittääksemme on keksitty jenkeissä bassin kalastukseen. Me hitaat suomalaiset ja eurooppa tullaan aika paljon jäljessä näissäkin.

Spinnerbait on monen vieheen eri yhdistelmä. Ruohosuojattu, lippaviehe, jigi ja jopa perho.

Spinnerbaitteja valmistaakin jo monet eri viehevalmistajat.
Suosituimpia taitavat olla Savagen Da Bushit.
Spinnerbaittia tekee moni itsenäisesti jopa kotioloissa. Se jo kertoo osakseen kuinka yksinkertaisesta vieheestä on loppujen lopuksi kyse.

421206_10151514873344615_2096533099_n

Spinnerbait kalastuksen suositeltava välineistö:

Hyrräkela, matalavälitteinen. 8-10 koon lippoja ei ole oikein mielekästä runnoa nopealla kelalla tai jopa haspelilla. Huomaat sen kyllä päivän päätteeksi.

Jäykähkö peruke. Spinnerbait saattaa lennon aikana mennä löysällä perukkeella ”solmuun”.

Edellistä kohtaa lainaten, jäykähkö peruke auttaa myös siinä kohtaa kun spinnerin lento katkaistaan jo ennen veteen osumista jotta se kääntyy ilmassa jo uintisuuntaansa.

Spinnerbaitin uitto/tärpit:

Spinnerbait on varsin yksinkertainen viehe mitä uittotekniikkaan tulee. Sitä kelataan suoraa vavan suuntaisesti. Ei pausseja.
Voi välillä hidastaa tai nopeuttaa, se saattaa laukaista hauen hyökkäämään.

Vastaisku tulee tehdä aina suoraan pystyyn kohti taivasta.

Välillä tulee hetkiä jolloin tunnet että yhtäkkiä viehe häviää ns. siiman päästä. No sehän olikin hauki. Tämä on hyvin hyvin yleinen tapahtuma kun hauki ajaa nenä kiinni vieheessä ja lykkää hiukan vauhtia. Silloin vain maltat kelata ja odottaa josko kala nappaisikin.

Kun olet kelannut veneen vierelle saakka jo vieheen, pidä lujasti vavasta kiinni. Usein hauki tulee aivan veneen viereen hyökkäämään spinneriin. Tällöin onkin tärkeä muistaa että spinnerillä olisi hyvä tehdä aina vähintään pieni ”sivuun uitto”.
spinneri 3  sivuuitto  spinneri 2 ahven

Spinneri mielletään mieluusti lämpimän veden vieheeksi, mutta kannattaa aika ajoin kokeilla kylmässäkin. Se saattaa palkita ennakkoluulottoman käyttäjänsä.
Jollet vielä ole kokeillut, niin vahva suositus on että kauppaan ja muutama spinneri ostoskoriin.
Jäät koukkuun aivan varmasti.