Petri Tallqvist- mies Neon Baitsin takana

Posted on Posted in Vieheet

Neon Baits, mieleen tulee 90-luku kirkkaine neonvaloineen yhdistettynä vieheisiin. Vaikka Petri ei tunnustautunutkaan ainakaan julkisesti Dr. Albanin tai Mr. Presidentin suurimmaksi faniksi, eivät neonvalot ja vieheet niin kaukana todellisuudesta ole. Mikä Petri on miehiään? Mikä tarina Neon Baitsin taustalla on? Mikä on saanut miehen sitoutumaan valtavaan urakkaan Hauenkalastajat Neon Baits erikoisvieheen toimittamiseksi sadoille ryhmässä oleville haukifanaatikoille? Näihin ja moniin muihin kysymykseen halusimme saada selvyyden Hauenkalastajat.fi:n toteuttamassa haastattelussa.

Shadi kalastus on hauenkalastuksessa uusi musta. Shadeilla kalastetaan pääsääntöisesti haukea isoilla 17-40cm silonista tai kumista valmistetuilla vieheillä, joissa ei ole valmiina koukkua tai painotusta. Osa viehätyksestä perustuukin varmasti siihen että kalastaja omalla koukutuksellaan rigeillä (rigi on peruke jossa on 1-2 kolmihaarakoukkua) ja vieheen painotuksella (leikaripaino, tai vatsaan kiinnitettävä lyijynasta) voi vaikuttaa siihen miten viehe käyttäytyy vedessä. Välineet ovat raskaita, sillä kevyimmätkin shadit ovat n. sata grammaisia, painavimpien ollessa liki puolikiloisia.
Juuri shadeilla voikin sanoa Petrin, eli Neon Baitsin nousseen suomalaisen haukikansan tietoisuuteen.

Neon Baitsin Lucky Seven curly shadeja custom maalauksella
Neon Baitsin Lucky Seven curly shadeja custom maalauksella

Terve Petri kuka olet?

Olen Petri Tallqvist, 35 vuotta Rymättylästä. Perheeseen kuuluu avovaimo ja pieni poika.

Rymättylästä, eli sulla on siis kalavedet ihan vieressä?

Joo, kyllä on, me asutaan perheen kanssa saaressa ja mulla on tosiaan haukivedet ihan tässä vieressä. Kalassa tulee käytyä mitä perheeltä ja vieheiden nikkaroinnilta ehtii. Etenkin kevät on omaa suosikkiaikaani vesillä. Täällä on erittäin vaikea saada suurta kalaa, mutta sellaista keskikarkeaa kolmosen ja nelosen kalaa on ihan hyvin.

Petrin kanssa juttu luisti erittäin hyvin, alkuperäinen haastatteluaika venyi moninkertaiseksi. Paljastui että kalastuksen lisäksi hänellä oli nuorempana vahva urheilutausta koripallon ja amerikkalaisen jalkapallon kanssa kun asuinpaikkana oli vielä Helsinki ja Vantaa. Ikävän tuttu tarina monelle suomalaiselle nuorelle urheiljalle, lupaava alku sai päätöksen loukkaantumisiin.

Kalastusta Petri on harrastanut pienestä pitäen, kipinä kalastukseen syntyi vaarin kanssa tehdyistä yhteisistä ongella käynneistä, kuten niin monella muullakin suomalaiselle. 17-vuotiaana kiinnostuksen kohteet vaihtuivat hetkeksi, mutta Petri teki paluun rakkaan harrastuksen pariin taas 2000-luvulla. Silloisessa työpaikassa oli ns. vuodet tulleet täyteen ja Petri oli oikeutettu opintovapaaseen. Ajatus koulutuksesta oli jo muhinut pidemmän aikaa, ja niinpä Petri hakikin Paraisille Kalatalous- ja ympäristöopistoon Kalatalouden perustutkinto-koulutukseen, ja pääsi.

Petri ja vaputeen pääsevä haukimamma
Petri ja vaputeen pääsevä haukimamma

Miten keksit ruveta valmistamaan vieheitä?
Ensimmäiset vaaput vuolin puusta ala-aste ikäisenä. Mulla asui aikoinaan naapurissa Lasse Laukkarinen ja Vornasen Mika, terveisiä vaan kavereille, sieltä sitä innostusta tuli. Vaikka Neon Baits on suhteellisen tuore juttu vielä, niin olen mä muodossa tai toisessa uistia tehnyt jo parikymmentä vuotta.

Neon Baits on firman nimi, mistä nimi sai alkunsa?
Mun vieheiden lempivärit täällä Rymättylässä ovat räikeitä neonvärejä, ja siitä tulee siis se Neon. Muuten ajattelin nimen olevan mukava suuhun, ja samalla myös kansainvälinen ajatellen ulkomaanmyyntiä. Tein vielä varmuudeksi ulkomaita myöten selvitystyötä googlella, ja saman nimistä ei tullut vastaan.

Mistä ajatus firman perustamiseen tuli?

Valmistuin koulusta helmikuussa 2010 Kalatalouden perustutkinnolla, erikoistumisena opastoiminta. Olin tietenkin intoa täynnä kaikista kalastusasioista, muutaman vuoden annoin ajatuksen kypsyä ja sitten perustin firman 2014 keväällä. Kalakouluun mennessäni kalastin aika ummikkona, enemmänkin professori-räsäs meiningillä. Samaan aikaan siellä opiskeli mun kanssa mm. Tero Ruoho (TR-Kalastus), joka opasti hauenkalastukseen ja etenkin jerkkeihin. Siitä se lähti liikenteeseen. Toistaiseksi mulla on vakiduuni, ja Neonbaitsia hoidetaan vapaa-ajalla, mutta kyllä mulla haaveena on se että tästä saisi itselleen ihan oikean ammatin jolla saisi voin lisäksi kinkkuakin leivän päälle.

Neon Baits tunnetaan hauenkalastajien keskuudessa kumeistaan, mutta jos en väärin muista niin valikoimissa oli myös jerkkejä, eli nokkalevyttömiä liukivia vaappuja?

Aikoinaan oli tosiaan myös jerkkejä, Little cat, häntyrijerkki 70 grammaa ja King rat, liukujerkki 115 grammaa. Nyt toistaiseksi keskityn kumeihin Neon Shad, 100 grammaa jolle en ikinä keksinyt kunnollista nimeä ja Lucky seven curly shad, 115 grammaa. Tuolle Neon Shadille voisin tehdä palstalla nimikilpailun, ja palkita parhaan ehdotuksen kumeilla, seuratkaa siis palstaa Facebookissa, kilpailua on luvassa syksyllä. Lisäksi saatan ottaa valikoimiin pitkän liukuvan isomman jerkin, mutta tämän suhteen suunnitelmat ovat vielä auki, enkä lupaa tässä vaiheessa tarjontani kasvavan.

Neon Baitsin Little Cat häntyrijerkki. Vieheistä puuttuu vieheen perässä heiluva jigihäntä.
Neon Baitsin Little Cat häntyrijerkki. Vieheistä puuttuu vieheen perässä heiluva jigihäntä.

Kysyin Petriltä mikä on kumien teossa mielenkiintoisina, mikä haastavinta ja mikä toisaalta tylsää tai jopa vastenmielistä. Petrin kertoessa valmistuksesta opin myös itse lisää shadien valamista ja voin tunnustaa että pieni valamiskärpänen puri myös itseäni, ehkä itsekin jossain vaiheessa.

Petri kertoi eniten kiehtovan nopeuden, sillä loppujen lopuksi hyvillä mastereilla ja muoteilla valaminen on suhteellisen yksinkertaista, kunhan vaan oppirahat on maksettu muutamaan kertaan. Verrattuna esimerkiksi jerkin tekoon, kumin valaminen on parhaimmillaan kymmeniä kertoja nopeampi prosessi. Tärkeintä valamisessa on tasalaatuisuus ja yleisesti korkea laatu.

Lucky Seven curly shad masteri
Lucky Seven curly shad masteri

Kaikista mielenkiintoisin vaihe on se monelle tärkein tekijä, eli minkä värinen ottipeli on. Maalaaminen on koko prosessin taitoa vaativin vaihe, ja samalla myös luovin vaihe. Pieni hetki sitten Petri lisäsi pelkkien plastisolin värien lisäksi väriskaalaansa myös ns. kapiset värit, eli CAB ruiskuvärit, nyt vain taivas on rajana värimaailmoissa. Petri mainitsi esimerkiksi Nemo-värityksen olevan helposti toteutettavissa. Värikombojen keksiminen on todella palkitsevaa. Virheiden tekeminen on kaikista nopein tapa oppia homma, tekemällä oppii mestariksi, ja lopputulos palkitsee.

Omat tyhmät virheet, tai tietämättömyys ovat tuottaneet harmaita hiuksia Petrille, kuten esim. työtilan lämpötilojen vaihtelu joka vaikuttaa plastisolimassan kuivumiseen. Asia on nyt korjattu ja tilassa on aina sama lämpötila. Samoin informaation puute on harmittanut, kun Petri aloitti valamishommat, ei Suomessa kovin paljoa vielä tietoa ollut aiheesta. Apua sai jonkin verran mm. Brandtin Mikaelilta ja Jani Haavistolta.

Mikä on ennätyshaukesi?

10,2kg on ennätys, ja Neonbaitsilla suurin on 9,7kg. Kanadassa ja Suomessa on Neon Bait Shadilla saatu vajaat 11kg kalat.

Petri ja Neon Baits liputtavat vastuullisen hauenkalastuksen puolesta, jossa isot emokalat vapautetaan lisääntymään, ja samoin pienet. Mahdolliset ruokakalat valikoidaan välikoon kaloista 2-4 kiloa.
Petri ja Neon Baits liputtavat vastuullisen hauenkalastuksen puolesta, jossa isot emokalat vapautetaan lisääntymään, ja samoin pienet.
Mahdolliset ruokakalat valikoidaan välikoon kaloista 2-4 kiloa.

Trendinä on tällä hetkellä kumit, eli shadit, jerkkien ja spinnereiden jakaessa myös hauenkalastajien huomiota, mikä on sinun mielestäsi seuraava suurempi juttu hauenkalastuksessa?

Kyllä mä veikkaan että se saattaa olla jotain hybridityylistä, eli jotain missä esim. yhdistyy kumit ja jerkit. Valmistuspuolella seuraava suuri juttu tulee olemaan 3D mallit ja tulostus, siis tämä mitä esim. Savage Gear on käyttänyt ja muutamia vuosia. Esim. itselläkin on viimeisin malli, curly shad tehty tietokoneella ja masteri on tulostettu Henri Wellingin 3D-ohjelmistolla( WellingLures). Trendi tulee leviämään ihan satavarmasti myös pienvalmistajien käyttöön, se on niin nopeaa, helppoa, ja mallia voi tuunata ja viilata loputtomiin koneen näytöllä. Sitten kun se on valmis niin ei muuta kuin masterin tulostus, ja sen pohjalta sitten muotit. Lisäksi se on aina tallessa koneella, eli eli esim. jos muotti tippuu lattialle, niin siinä ei menetä muuta kuin 3D tulostamisen…

Minkälaisia vinkkejä antaisit puuhapeteille jotka haluavat aloittaa shadien valamisen?

Saa ottaa ihan suoraan yhteyttä vaikka Facebookissa muhun, aihe on niin laaja että tässä on vaikea antaa mitään tarkempaa vinkkiä aloittamiseen. Kokeilemalla selviää, ja sitten kun tulee vaikeita kohtia niin autan kyllä. En todellakaan salaile vinkkejä, koska tuo meidän länsinaapuri niin on niin paljon edellä näissä hommissa, että mitä enemmän täällä on yrittäjiä, niin sitä vauhdikkaammin ala menee eteenpäin, ja toivottavasti saadaan ruotsalaiset jossain vaiheessa kiinni. Tästä kaikesta on muuten viime kädessä hyötyjänä te lukijat, eli kuluttaja, eli hauenkalastaja. Turvallisuusnäkökulmista voin sen sanoa että käyttäkää aina maskia, ihan oikeaa maskia, ei mitään pölysuojainta. Jos ette sellaista omista niin kävelkää palvelevaan rautakakauppaan, ja kertokaa millaisia kaasuja aiotte hengittää, ne myyvät kyllä sitten asianmukaisen suojaimen. Huolehtikaa tuuletuksesta, reilusti. Käyttäkää työvaatteita, ja kunnollisia kuuman kestäviä työhanskoja, periaatteessa yhtään ihokohtaa ei saa olla paljaana. Tulikuuma plastisoli iholla, ei pelkästään tee höpöä, vaan siitä tulee aina palovammat ja sairaalareissu. Älkääkä hyvät ihmiset sohlatko omassa keittiössänne, käyttäkää jotain autotallia tai vastaavaa oikeaa työtilaa!

Neonbaits_Shad_masteri
Neon Baits Shad mastereita

Hauenkalastajat Neon Baits erikoisviehe

Olitko yllättynyt kun sinua kysyttiin tekijäksi Facebook-ryhmä Hauenkalastajien historian toiseen spesiaalivieheeseen (ensimmäinen oli Kiwi värityksinen Buster jerkki vuonna 2015)?

Ei varsinaisesti yllättynyt, mutta mukavaahan se oli kun kysyttiin, olin totta kai heti messissä. Olin itse asiassa vähän jutellutkin aiheesta talvella 2015 Hauenkalastajat moderaattori Jyri Haapasen kanssa, mutta homma jäi täysin unholaan, kunnes taas onneksi aktivoitui keväällä 2016.

Hirvittikö määrät? Eli mitä ajattelit kun sinua kysyttiin mukaan, ja tiesit että kumeja tullaan valmistaan 300-500kpl?

Kovillehan tässä joutuu, ei epäillystäkään :). Kiirettä tulee pitämään, ja olen varannut jo kesälomiakin… Laskeskelin silloin kun kysyitte mua mukaan että maksimiraja taitaa olla tuolla noin 800 kappaleen tuotannossa syksyksi mennessä. Nyt kun niitä kumeja taitaa olla Hauenkalastajien tilauslistalla se 400kpl, niin kyllä tästä selvitään hyvin. Terveisiä vaan ryhmäläisille, että lisääkin pystytään tekemään.

Mitä mieltä olet voittajaväristä?

Mun mielestä se oli paras, tuomaristossa kun istuin niin itsekin äänestin sitä. Tykkäsin kyllä myös siitä pinkkiversiosta, mutta koska en ole aiemmin törmännyt shadipuolella tuollaiseen voittajaväriin niin tämä on myös mielenkiintoinen ammattihaaste. Uskon että voittajaväri on myöhäisen syksyn satavarma ottipeli. En tässä vaiheessa halua sanoa tarkkaa päivämäärää milloin ryhmäläiset saavat tilauksensa, mutta koko satsi on valmis takuulla syksyn haukikarkeloihin, lokakuun aikana karkeasti.

Heitä villi veikkaus mikä tulee olemaan suurin syksyllä saatu hauki kyseisellä vieheellä?

Ihan julmetustihan niitä on vedessä Suomessa sillä hetkellä useana päivänä tuntikaupallakin, jos veikkaan että reilu 11kg, vaikka 11,5kg. Asteikolla 1-10 kuinka innoissasi olet projektista? Aika kärkijoilla ollaan, sanotaan nyt sitten täyskymppi. Sormet syyhyää jo aloittamista. Nyt en tosiaan enää ota uusia tilauksia vastaan, toteutan vanhat tilaukset loppuun, annan aikaa perheelle, käyn kalassa ja nautin…

Pitkät perukkeet ovat tarpeen kovalla syönnillä Neonbaits vieheitä käytettäessä.
Pitkät perukkeet ovat tarpeen kovalla syönnillä Neonbaits vieheitä käytettäessä.

Millaisia terveisiä lähetät Hauenkalastajat sekä fi että Facebook ryhmäläisille?

Todella lämpimiä terveisiä kaikille, ryhmä on kyllä huikea, Suomen paras. Erikoiskiitokset kaikille tilanneille, ja Asiakkailla jotka ovat mahdollistaneet koko homman. Kiitokset myös positiivista että negatiivista palautetta antaneille, palautteen kautta oppii aina paremmaksi. Jos bongaatte mut jostain niin aina saa tulla nykimään hihasta.

 

Kuvat ja teksti: Jesse Saarinen / Petri Tallqvist