Kumikalastus on tullut jäädäkseen…
2000 luvun alun jälkeen alkoi Ruotsin päästä kuulua kummia juttuja jerkeistä. Buster jerk oli uusi haukimagneetti.
(Kuvassa Hauenkalastajat spessuväri, eli ryhmälle suunniteltu Jari Kettukankaan tuotos ”Kiwitiger”)
Kaikki halusivat sitä, ostivat sitä ja saivat sillä kalaa. Kuinka moni sai isoa, sitä en tiedä.
Jerkit oli ja tuli jäädäkseen. Myös monet suomalaiset valmistajat niitä tekivät nyrkkipajoissaan.
Taakse jäänyttä aikaa edustavat nilsut, bomberit yms isot vaaput joiden aikakaudella moni jo oli suurhaukia kolkutellut, mutta toki näitä edelleen osa väestä käyttää aktiivisestikin.
Myös tunnettujen haukilusikoiden, kuten krokodil, kuusamon professori ja inkoo ajat alkoivat olla tukalat, uusien vieheiden viedessä peliajan pois lähes kokonaan, näiltä mahtavilta ja tutuilta haukipeleiltä. Ainoa uusi lusikka joka oli mullistanut hommaa oli Minnowspoon, jolla pääsi kalastamaan todella vaikeita spotteja heinikoista yms. paikoista.
Jerkkien aikakausi oli pitkä ja antoisa. Myös itse siihen hurahdin ja vuoden 2009 loppuun mennessä niitä oli itsellänikin 86kpl erilaisia (joista suurin osa Buster Jerkkiä). Jerkit ovat edelleenkin kovassa huudossa, etenkin pienvalmistajien käsityönä tekemät ja maalaamat. Kovassa nosteessa Hauenkalastajat ryhmässä mm. Hämy- jerkit.
Sitten 2010 luvun jälkeen alkoi kuulua gummia, eli alaa oli valtaamassa suspit ja sirpat , eli haukikumit. Näiden perässä ja vanavedessä alkoi kohta ilmestyä jos jonkin sortin kumia. Shadit, Eelit ja omatekeleet ottivat alaa haltuunsa.
Monilla kalastus alkoi täysin uudelleen, uusista urista ja kehitys alalla on ollut todella valtaisa.
(kuvassa 40cm Savage gear Real Eel jolla painoa on jo reilusti toista sataa grammaa)
Yhä useampi heittää nykypäivänä järeää haukikumia järeillä varusteilla ja saa isoja kaloja. Homma perustuu pitkälti siiheen, että kumit saa uitettua todella hitaalla uitolla ja pysäyteltyäkin usean sekunnin ajaksi.
Tutustu aiheeseen haukikumit netissä ja Hauenkalastajat facebookissa. Valmistajia on tullut kuin sieniä sateella ja jokaiselle löytyy jotakin mieleistä. Nykyään myös kumeja maalataan ahkerasti.
(kuvissa Kimmo Keskitalon suunnittelemat Nasty Crawler shadit)
Ole siis ”muodin” aallonharjalla, kipaise lähimpään kivijalkapuotiin tai isompaan markettiin ja hypistele kumia. Sivustolle tulossa lisää aiheeseen liittyvää juttua mm. kumien tarvitsemista koukkuvirityksistä.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.